- por 2 sztuki
- jajka 3 sztuki
- jabłka winne 2 sztuki
- majonez 3 łyżki
- sól
- pieprz czarny mielony
Pory umyć, pokroić w półplasterki, dać na sito i sparzyć gorącą wodą. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, pokroić w drobną kosteczkę.
Gdy pory są już zimne włożyć do miski, dodać jajko i majonez, zamieszać. Obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach prosto do sałatki.
Ścierając jabłka do sałatki, w której jest już majonez, zapobiegamy procesowi ciemnienia owoców. Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Uwielbiam surówkę z pora, tyle, że zamiast majonezu daję śmietanę:)
OdpowiedzUsuńz jajkami jeszcze nigdy nie robilam, zawsze dodaje jablka i w zaleznosci od sezonu mandarynki, rodzynki lub zurawine, gdyz lagodza troche smak pora.
OdpowiedzUsuńZ jajkiem i jajkiem jest też dość łagodna. Twój pomysł z dodatkiem bakalii jest świetny. :)
Usuń