piątek, 22 stycznia 2016

Surówka z pora

Jedna z moich ulubionych surówek. W wersji podstawowej, klasycznej sprawdza się doskonale na naszym stole. Oczywiście możecie eksperymentować z tą wersją surówki, ponieważ pory są wdzięcznym kulinarnie warzywem i pasuje do nich wiele dodatków... takie jest moje zdanie. Nie zmienia to faktu, że poniżej znajdziecie przepis bazowy, czyli prosty, krótki, z którego powstanie pyszna suróweczka do obiadu i do kanapek ;)
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • por 2 sztuki 
  • jajka 3 sztuki 
  • jabłka winne 2 sztuki 
  • majonez  3 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
Pory umyć, pokroić w półplasterki, dać na sito i sparzyć gorącą wodą. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, pokroić w drobną kosteczkę.
Gdy pory są już zimne włożyć do miski, dodać jajko i majonez, zamieszać. Obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach prosto do sałatki.
Ścierając jabłka do sałatki, w której jest już majonez, zapobiegamy procesowi ciemnienia owoców. Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.


Smacznego.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam surówkę z pora, tyle, że zamiast majonezu daję śmietanę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. z jajkami jeszcze nigdy nie robilam, zawsze dodaje jablka i w zaleznosci od sezonu mandarynki, rodzynki lub zurawine, gdyz lagodza troche smak pora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jajkiem i jajkiem jest też dość łagodna. Twój pomysł z dodatkiem bakalii jest świetny. :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.