Składniki, których będziemy potrzebować:
- truskawki 600 g
- woda 500 ml
- śmietanka 30% 150 ml
- kasza manna (grysik) 150 g
- cukier 3 łyżki
- galaretka truskawkowa 2 opakowania
Sposób wykonania:
Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kaszę mannę i ciągle mieszając, gotujemy 3- 4 minuty. Następnie dodajemy śmietankę i całość gotujemy jeszcze 2 minuty.
Ugotowany grysik odstawiamy do przestudzenia.
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Połowę owoców blendujemy i dodajemy do jeszcze lekko ciepłego grysiku. Masę dokładnie mieszamy, następnie studzimy.
Mamy chwilkę czasu, więc zabieramy się za przygotowanie galaretek. Jedna będzie nam potrzebna do masy, rozpuszczamy ją w 150 ml wrzącej wody.
Druga z galaretek zostanie wylana na wierzch deseru, rozpuszczamy ją w 500 ml wody. Galaretki odstawiamy do wystudzenia.
Do zimnej masy grysikowej wlewamy wąskim strumieniem przestudzoną galaretkę. Delikatnie mieszamy całość. Gotową masę wlewamy do blaszki keksówki wyłożonej folią aluminiową. Deser wstawiamy do lodówki na godzinkę, żeby lekko stężał. Po tym czasie wierzch deseru dekorujemy pozostałymi truskawkami pokrojonymi na połówki. Całość zalewamy tężejąca galaretką.
Deser ponownie wędruje do lodówki, tym razem na dobrych kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Gotowe ptasie mleczko, po wyjęciu z formy i ściągnięciu folii, kroimy na porcje o szerokości około 2 cm. Deser dekorujemy świeżą miętą.
Smacznego.
Wygląda rewelacyjnie, świetny przepis, szybki i prosty :-) Trzeba korzystać póki jeszcze są truskawki.
OdpowiedzUsuńDla mnie sezon truskawkowy zawsze jest zbyt krótki, mogłabym je jeść przez cały rok :)
UsuńBardzo lubię takie desery 😋
OdpowiedzUsuńMy też :)
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTakie ptasie mleczko to musi być pyszne, bo wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńIzunia jest smaczne i orzeźwiające :)
Usuń