niedziela, 19 października 2014

Drożdżówki chałwowe (na szybko)

"Coś na ząb"... Wbrew pozorom nie trzeba dużo czasu, aby powstały. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. W smaku delikatnie czuć chałwę, do tego nie są zbyt słodkie. Polecam Wam serdecznie takie co nieco :))


Składniki, których potrzebujemy do przygotowania drożdżówek:
  • chałwa sezamowa 20 dkg
  • mleko 100 ml
  • drożdże 5 dkg
  • mąka pszenna 1/2 kg
  • jajka 3 szt + jedno żółtko (do smarowania drożdżówek)
  • cukier 1/2 szklanki
  • szczypta soli
  • cukier kandyzowany do dekoracji


Sposób wykonania:
Do garnuszka wkładamy chałwę, zalewamy mlekiem, podgrzewamy na wolnym ogniu.
Przez cały czas mieszamy chałwę, aż całkowicie nam się rozpuści w mleku. Odstawiamy do przestudzenia, dodajemy drożdże, mieszamy.
Do malaksera wsypujemy mąkę, wbijamy 3 jajka, dodajemy cukier i odrobinę soli. Na końcu wlewamy drożdże z mlekiem. Całość miksujemy. 



Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia

 











Na stolnicy wysypanej mąką kładziemy porcję ciasta drożdżowego, robimy cienki wałeczek, który następnie zwijamy w taki sposób jak na zdjęciu.

 









Drożdżówki smarujemy żółtkiem, posypujemy cukrem kandyzowanym, następnie układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, dopiekamy przez kolejne 10 minut w 170 stopniach.











Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.