Składniki, które będziemy potrzebować:
- żeberka cielęce 1 kg
- smalec 1 łyżka
- cebula biała 5 szt
- cebula czerwona 1 szt
- por 1/2 szt
- białe wino (słodkie) 50-70 ml
- biały pieprz mielony
- sól
- suszony cząber
- mąka pszenna 1- 2 łyżki
Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki. Mnie z kilograma żeberek wyszły 4 porcje.
Pokrojone żeberka nacieramy solą, oprószamy białym pieprzem i suszonym cząbrem, odstawiamy na pół godziny do lodówki.
W tym czasie możemy przygotować cebulę i pora. Cebulę białą (oczywiście po obraniu) kroimy na duże kawałki, smażymy na suchej patelni,
aby nabrała ciemnego koloru i wyglądała na lekko przypaloną.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka, pora w półplasterki, odstawiamy. Tych składników będziemy używali na samym końcu.
Teraz czas na mięso. Wyjmujemy je z lodówki, obsmażamy z obu stron na rozgrzanym smalcu.
Następnie żeberka przekładamy do naczynia, w którym będziemy dusić mięso, podlewamy wodą (powinna przykryć mięso), dusimy do miękkości.
W trakcie całego procesu dodajemy podsmażoną białą cebulę i białe wino.
Gdy mięso jest już wystarczająco miękkie, wyjmujemy je z naczynia, sos lekko studzimy, następnie blendujemy.
Do tak przygotowanego sosu dodajemy czerwoną cebulę i pora. Całość gotujemy kilka minut, tak aby czerwona cebula troszkę zmiękła.
Następnie zagęszczamy sos zawiesiną z mąki i wody, zagotowujemy.
Przed podaniem, do sosu wkładamy mięso, podgrzewamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.