sobota, 11 października 2014

Przecier z dyni (na słono)

Zapasy na zimę... przecier robiony z myślą o zupie dyniowej.  


Składniki, które będziemy potrzebować:
  • dynia 4 kg
  • imbir 1-2 łyżeczki
  • sól 1 łyżka (płaska)
Sposób wykonania:
Dynię kroimy na części, usuwamy pestki, ale nie obieramy dyni ze skórki.
Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem, na nim układamy kawałki dyni. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 st).
W tej temperaturze pieczemy dynię przez 20 minut, następnie obniżamy temperaturę na 180 stopni, dopiekamy jeszcze przez 40 minut, aby dynia była miękka.
Upieczoną dynię lekko studzimy, oddzielamy miąższ od skórki. Do miąższu dodajemy mielony imbir, sól.
Całość blendujemy na gładką masę, wkładamy do garnka, zagotowujemy.
Gorący przecier wkładamy do słoików, które następnie szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Po wystudzeniu słoiki przenosimy w chłodne miejsce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.