Ot, taki tam KLOPS :))
Składniki, których będziemy potrzebować:
farsz:
- por 1 szt (duży)
- serek topiony śmietankowy 100g
- masło 1 łyżka
- sól
- pieprz czarny mielony
- mięso mielone wieprzowe (u mnie łopatka) 70 dkg
- sól
- pieprz czarny mielony
- bułka tarta 4 łyżki
- mleko 10 łyżek
- czosnek 3 ząbki
- cebula 1 szt (mała)
- jajko 1 szt
- musztarda 2 łyżki (u mnie miodowa)
- olej do posmarowania formy 1 łyżka
Pory pokroić w półplasterki.
W rondelku rozgrzać masło, wrzucić pory, dusić 5 minut.
Następnie dodać serek topiony, całość podgrzewać jeszcze chwilę, aż serek nam się rozpuści.
Farsz doprawić solą i pieprzem, przestudzić.
Bułkę tartą zalać mlekiem. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Do mięsa mielonego dodać: jajko, cebulę, czosnek, bułkę namoczoną w mleku i musztardę.
Mięso przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić na gładką, jednolitą masę.
Przygotować kawałek folii spożywczej, posypać go odrobiną bułki tartej. Na folię wyłożyć masę mięsną, z której następnie należy uformować prostokąt o wymiarach 30x25 cm.
Na warstwie mięsa rozprowadzić równomiernie farsz porowy i pomagając sobie folią, zwinąć mięso w roladę. Klops włożyć do posmarowanej tłuszczem brytfanny (najlepiej typu: keksówka).
Piec około godziny w temperaturze 200 stopni.
Smacznego.
Beatko, musi być cudowny, mięcho i pory = wspaniałość !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzepięknie wygląda. Z chęcią bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Dziękuję i również pozdrawiam :)
Usuń