sobota, 25 października 2014

Klops z nadzieniem porowym

Myśląc o tym, co zrobię w sobotę na obiad, wahałam się między schabem z owocami, a klopsem z nadzieniem porowym. Z racji tego, że mam kilka sztuk pora z mojej skromnej działeczki, tym razem stanęło na klopsie.
Ot, taki tam KLOPS :))


Składniki, których będziemy potrzebować:
farsz:

  • por 1 szt (duży)
  • serek topiony śmietankowy 100g
  • masło 1 łyżka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
pozostałe składniki:
  • mięso mielone wieprzowe (u mnie łopatka) 70 dkg
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • bułka tarta 4 łyżki
  • mleko 10 łyżek
  • czosnek 3 ząbki
  • cebula 1 szt (mała)
  • jajko 1 szt
  • musztarda 2 łyżki (u mnie miodowa)
dodatkowo:
  • olej do posmarowania formy 1 łyżka
Sposób wykonania:
Pory pokroić w półplasterki. 

W rondelku rozgrzać masło, wrzucić pory, dusić 5 minut. 









Następnie dodać serek topiony, całość podgrzewać jeszcze chwilę, aż serek nam się rozpuści.
Farsz doprawić solą i pieprzem, przestudzić.









Bułkę tartą zalać mlekiem. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Do mięsa mielonego dodać: jajko, cebulę, czosnek, bułkę namoczoną w mleku i musztardę.
Mięso przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić na gładką, jednolitą masę.
 







Przygotować kawałek folii spożywczej, posypać go odrobiną bułki tartej. Na folię wyłożyć masę mięsną, z której następnie należy uformować prostokąt o wymiarach 30x25 cm. 
Na warstwie mięsa rozprowadzić równomiernie farsz porowy i pomagając sobie folią, zwinąć mięso w roladę. Klops włożyć do posmarowanej tłuszczem brytfanny (najlepiej typu: keksówka).
Piec około godziny w temperaturze 200 stopni.



Smacznego.

3 komentarze:

  1. Beatko, musi być cudowny, mięcho i pory = wspaniałość !

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie wygląda. Z chęcią bym spróbowała.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.