wtorek, 28 października 2014

Pieczarki nadziewane serem żółtym

Za oknem szaro i zimno, coraz częściej marzymy o czymś ciepłym do jedzenia, o ciepłej herbatce, siedzeniu przy kominku z książką... takie tam zimowe wieczory.
U mnie dzisiaj pieczarki z serem żółtym, wędzonym boczkiem i domowym ketchupem. Prosto i smacznie. Taki przepis dla każdego, nawet dla tych, co w kuchni nie czują się najlepiej. Polecam Wam serdecznie.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • pieczarki (duże) 12 szt
  • ser żółty 10 dkg (u mnie gouda)
  • boczek wędzony 10 dkg
  • sól
  • pieprz czarny mielony



Sposób wykonania:
Pieczarki myjemy, obieramy, oddzielamy kapelusze od nóżek. Ser żółty ucieramy na tarce o grubych oczkach. Kapelusze posypujemy solą i pieprzem, wypełniamy serem, przykrywamy jednym lub dwoma plasterkami boczku wędzonego. Tak przygotowane układamy na blasze, pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
Podajemy z ketchupem lub ulubionym sosem.


Uwaga: Nóżki z pieczarek usmażyłam na maśle i podałam oddzielnie, ale można je również drobno posiekać i wymieszać z serem żółtym.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.