Leśne grzyby w śmietanie
Jesień zdecydowanie kojarzy mi się z grzybami, które uwielbiam. Niestety nie znam się na grzybach, więc sama ich nie zbieram. W tej kwestii muszę liczyć na innych... Jednak gdy już mam grzybki w domu, obowiązkowo przyrządzam z nich taki oto nasz przysmak, na który wszyscy czekają z utęsknieniem.
Produkty potrzebne do sporządzenia dania:
- świeże leśne grzyby 1/2 kg
- śmietana 18% 3 łyżki
- cebula 1 szt
- masło 1- 2 łyżki
- sól, pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
Grzyby oczyści, umyć, pokroić na spore kawałki. Na patelni rozgrzać
tłuszcz, wrzucić pokrojone grzyby, podsmażyć je delikatnie. Następnie
dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Całość dusić do miękkość grzybów,
następnie dodać śmietanę. Wszystko razem zagotować, doprawić do smaku.
Podawać ze świeżym pieczywem.
To jest danie, które robiła moja mama. Dokładnie tak samo. Dziękuję za miłe wspomnienia. Uwielbiam tak robione grzyby. Prosty, tradycyjny sposób - najlepszy.
OdpowiedzUsuńNiestety teraz już nie jeździmy na grzyby. Chyba muszę znów zacząć to robić, bo danie, które udostępniłaś przypomniało mi te cudowne smaki. Aż mi się łezka w oku zakręciła.Pozdrawiam serdecznie :)
Pyszne :))