niedziela, 5 października 2014

Pulpety w dwóch sosach

Uwielbiam sos koperkowy, mój mąż nie znosi wszystkiego, co zawiera koperek. Cóż było robić? Pulpety w dwóch sosach... każdy znajdzie coś dla siebie.  

Składniki potrzebne do wykonania potrawy:

pulpety:

  • mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
  • żółtko 1 szt 
  • sól
  • pieprz

sos koperkowy:

  • koperek 1/2 pęczka
  • mąka 2 łyżeczki
  • śmietana 18% 1 łyżka
  • woda z gotowania pulpetów 350 ml
  • sól
  • pieprz
    
sos grzybowy:

  • mrożone grzyby leśne 10 dkg
  • cebula 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • mąka 1 łyżka
  • śmietana 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania potrawy: 

W pierwszej kolejności przygotowujemy pulpety: W garnku należy nastawić 2 l wody, lekko ją osolić.
Mięso mielone wymieszać dokładnie z żółtkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z gotowej masy formować niewielkie pulpeciki, które następnie należy wrzucić na gotującą wodę. Całość doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut.

Sos koperkowy: Koperek umyć, drobno posiekać, zalać wodą (500 ml), zagotować. Mąkę utrzeć ze śmietaną, rozprowadzić odrobiną wody. Zawiesinę wlać do sosu. Całość zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sos grzybowy: Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Gdy grzyby będą miękkie, należy je połączyć z cebulą (oczywiście nie odlewać wywaru spod grzybów), wymieszać, dodać zawiesinę z mąki i śmietany, zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

1 komentarz:

  1. Pyszne pulpeciki z chęcią wypróbuje przepis. U nas też dzisiaj pada :(

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.