Pulpety w dwóch sosach
Uwielbiam sos koperkowy, mój mąż nie znosi wszystkiego, co zawiera
koperek. Cóż było robić? Pulpety w dwóch sosach... każdy znajdzie coś
dla siebie.
Składniki potrzebne do wykonania potrawy:
pulpety:
- mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
- żółtko 1 szt
- sól
- pieprz
sos koperkowy:
- koperek 1/2 pęczka
- mąka 2 łyżeczki
- śmietana 18% 1 łyżka
- woda z gotowania pulpetów 350 ml
- sól
- pieprz
sos grzybowy:
- mrożone grzyby leśne 10 dkg
- cebula 1 szt
- masło 1 łyżka
- mąka 1 łyżka
- śmietana 2 łyżki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania potrawy:
W pierwszej kolejności przygotowujemy pulpety: W garnku należy nastawić 2 l wody, lekko ją osolić.
Mięso mielone wymieszać dokładnie z żółtkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z gotowej masy formować niewielkie pulpeciki, które następnie należy wrzucić na gotującą wodę. Całość doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut.
Sos koperkowy: Koperek umyć, drobno posiekać, zalać wodą (500 ml), zagotować. Mąkę utrzeć ze śmietaną, rozprowadzić odrobiną wody. Zawiesinę wlać do sosu. Całość zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos grzybowy: Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Gdy grzyby będą miękkie, należy je połączyć z cebulą (oczywiście nie odlewać wywaru spod grzybów), wymieszać, dodać zawiesinę z mąki i śmietany, zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Pyszne pulpeciki z chęcią wypróbuje przepis. U nas też dzisiaj pada :(
OdpowiedzUsuń