Składniki, które potrzebujemy do przygotowania musu:
- chałwa sezamowa z orzechami 200g
- śmietanka 36% 200g
- czekolada biała 100g
- maliny do dekoracji, po kilka sztuk na porcję
Sposób wykonania:
Czekoladę połamać na drobne kawałki, włożyć do rondelka, wlać 100g śmietanki kremówki, ogrzewać do rozpuszczenia czekolady.
W czasie ogrzewania pamiętać, aby często mieszać w naszym rondelku, gdyż czekolada lubi się przypalać.
Gdy mamy już jednolity krem czekoladowo- śmietankowy, dodajemy pokruszoną chałwę.
Całość mieszamy (podgrzewając na wolnym ogniu), aż do połączenia składników. Krem odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie pozostałe 100g śmietanki ubijamy mikserem, aż powstanie nam gęsta bita śmietana. Następnie łączymy ją z chłodnym kremem chałwowym.
Nasz mus wstawiamy na godzinkę do lodówki, aby trochę stężał.
Przed podaniem dekorujemy świeżymi malinami, jeśli jest akurat sezon. Jeżeli nie ma, możemy użyć malin z kompotu. Wówczas należy pamiętać o ich dokładnym osączeniu.
Nie robiłam takiego musu :)
OdpowiedzUsuńTym bardziej zachęcam, warto )
UsuńTak zachęcająco napisałaś, że kiedyś go zrobię i spróbuję :) Mus ma fajną konsystencję :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest przepyszny. :)
Usuń