wtorek, 7 października 2014

Mus chałwowy z malinami

Pyszny, delikatny deser. Marzyłam o nim od dnia, w którym pierwszy raz go spróbowałam. To było w Malborku a mus był doskonały. Poniżej moja próba stworzenia podobnego cudu smakowego.



Składniki, które potrzebujemy do przygotowania musu:
  • chałwa sezamowa z orzechami 200g
  • śmietanka 36% 200g
  • czekolada biała 100g
  • maliny do dekoracji, po kilka sztuk na porcję

Sposób wykonania:
Czekoladę połamać na drobne kawałki, włożyć do rondelka, wlać 100g śmietanki kremówki, ogrzewać do rozpuszczenia czekolady.
W czasie ogrzewania pamiętać, aby często mieszać w naszym rondelku, gdyż czekolada lubi się przypalać.
Gdy mamy już jednolity krem czekoladowo- śmietankowy, dodajemy pokruszoną chałwę.
Całość mieszamy (podgrzewając na wolnym ogniu), aż do połączenia składników. Krem odstawiamy do wystudzenia.

W tym czasie pozostałe 100g śmietanki ubijamy mikserem, aż powstanie nam gęsta bita śmietana. Następnie łączymy ją z chłodnym kremem chałwowym.
Nasz mus wstawiamy na godzinkę do lodówki, aby trochę stężał.
Przed podaniem dekorujemy świeżymi malinami, jeśli jest akurat sezon. Jeżeli nie ma, możemy użyć malin z kompotu. Wówczas należy pamiętać o ich dokładnym osączeniu.



4 komentarze:

  1. Tak zachęcająco napisałaś, że kiedyś go zrobię i spróbuję :) Mus ma fajną konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.