Składniki potrzebne do wykonania zupy:
- dynia 1/4 szt (dużej)
- cebula 2 szt
- marchew 3 szt
- pietruszka 3 szt
- por 1 szt
- ziemniaki 4 szt
- śmietanka 30%
- sól
- pieprz
- czerwona papryka w proszku
- curry
- pół kostki rosołowej knorr
- grzanki z chleba razowego
- oliwa z oliwek 4 łyżki, masło 2 łyżki
Warzywa obrać. Dynię i ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę pokroić na cienkie plasterki.
Na oliwie z oliwek podsmażyć dynię. Dodać marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Warzywa zalać 1/2 l wody, gotować do miękkości.
Zupę ostudzić, zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i curry.
Cebulę pokroić w kostkę, pora w cienkie talarki. Cebulę podsmażyć na oliwie. Pora należy lekko zeszklić na maśle.
Zupę podgrzać. Serwować na talerz, dokładając grzanki, oraz po łyżce pora i łyżeczce smażonej cebuli.
Zupę należy także polać łyżką śmietanki (dla smaku) i posypać odrobiną papryki w proszku (dla wyglądu). :))
U mnie też już króluje krem z dyni :)
OdpowiedzUsuń