środa, 8 października 2014

Przecier z dyni (na słodko)

Wiecie czego nie cierpię przy robieniu przetworów na zimę... pasteryzacji. Wiadomo, czasami nie ma wyjścia, ale jeżeli tylko można, staram się pominąć ten etap. Tym razem proponuję przecier z dyni, właśnie bez pasteryzacji. Skorzystajcie, tak jest dużo szybciej i o wiele prościej.




Składniki potrzebne do przygotowania przecieru:
  • dynia 4 kg (po obraniu)
  • goździki 6 szt
  • cynamon 1 łyżka
  • woda 1/2 szklanki
  • cukier 3 łyżki



Sposób wykonania:
Dynię obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, dusimy do miękkości.
 





 



Dynia jest bardzo wodnista, więc trzeba ją dusić kilka godzin, aby woda odparowała, a przecier stał się gęsty.
W moim przypadku trwało to 4 godziny. 




 








Pod koniec smażenia dyni dodać cynamon i goździki.
Gdy przecier będzie już wystarczająco gęsty, należy go posłodzić i smażyć jeszcze kilka minut,
aby cukier całkowicie się rozpuścił.








Gorący przecier wkładać do słoików, które należy szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.
W tej pozycji pozostawić słoiki do wystudzenia.







1 komentarz:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.