niedziela, 5 października 2014

Papryczka chili w zalewie (na zimę)


Nie ma to jak domowe, własnoręcznie zrobione przetwory. Gdy zimą otwieramy słoiczek pysznej papryczki... bezcenne.



Składniki potrzebne do zrobienia papryczki:
  • papryczka ostra: tyle ile nazbieramy
  • czosnek 1 ząbek do każdego słoiczka
  • suszona bazylia 1/2 łyżeczki do każdego słoiczka
  • sól 1/2 łyżeczki do każdego słoiczka
  • cukier odrobina do każdego słoiczka
  • zalewa: oliwa z oliwek (4 łyżki) + olej (1/2 l)


Sposób wykonania:
Papryczki przekroić na połowę, oczyścić z ziarenek. Następnie wkładać je do przygotowanych wcześniej słoiczków.
Do każdego słoiczka włożyć po jednym ząbku czosnku, dodać bazylię, cukier i sól.

Olej wymieszać z oliwą, mocno podgrzać, ale nie zagotowywać.
Gorącą miksturą zalać paprykę (będzie wydawać dźwięk skwierczenia, jak topiona słoninka na patelni, to dobry znak, tak ma być).

Słoiki dokładnie zakręcić, odwrócić do góry dnem, pozostawić w tej pozycji do wystudzenia.


Uwaga: Do jednego słoiczka (400g) wchodzi około 1/3 l oleju, w zależności jak ciasno ułożyliśmy papryczki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.