niedziela, 5 października 2014

Gruszki w kawowym kołnierzu


Na słodko!

Składniki potrzebne do przygotowania deseru:
  • gruszki 2 szt
  • serek homogenizowany naturalny 100g
  • rodzynki 4 łyżki (2 łyżki do serka + 2 łyżki do dekoracji)
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
  • cukier puder 1 łyżka


Sposób przygotowania:
Kawę rozpuszczalną zalać łyżką gorącej, gotowanej wody. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, aby nam ładnie napęczniały, następnie osączyć na sitku.
Serek homogenizowany wymieszać z cukrem pudrem, dodać rodzynki oraz zimny ekstrakt kawowy.
Napar z kawy dodawać stopniowo, obserwować, czy serek nie zrobił się zbyt płynny.

Gruszki umyć, odciąć wierzchy, tak mniej więcej w 1/3 wysokości, ostrożnie wydrążyć środek, aby pozbyć się gniazd nasiennych.

Masą kawową wypełniać gruszki. Przykryć czapeczkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.