sobota, 11 października 2014

Zupa dyniowa z fetą

Jesienią musimy korzystać z dobrodziejstw natury. Jednym z nich, które daje wiele możliwości, jest dynia. Pomarańczowa królowa...
Jeżeli macie kawałek dyni, koniecznie zróbcie z niej użytek. Może przypadnie Wam do gustu mój przepis na zupę.

 


Składniki potrzebne do wykonania zupy:
  • dynia 1 kg
  • ostra czerwona papryczka 1 szt
  • cebula 1 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa z oliwek 1 płaska łyżka
  • bulion wołowy 1 szkl
  • marchew 8 szt (6+2)
  • ser feta 3- 4 dkg na porcję
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do smażenia marchewek 1 szkl


Sposób wykonania zupy:
Dynię obieramy, kroimy w grubszą kostkę.
Do garnka wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy kawałki dyni, dodajemy ząbek czosnku, pokrojoną cebulę, ostrą papryczkę oraz dwie marchewki pokrojone w plasterki.
Całość podsmażamy przez kilka minut. Następnie wszystko zalewamy bulionem, uzupełniamy wodą, tak aby płyn przykrył warzywa, gotujemy do miękkości.

W czasie gdy warzywa nam się gotują, obieramy resztę marchwi, kroimy w cienkie słupki.
Wrzucamy na gorący tłuszcz, smażymy kilka minut do lekkiego zrumienienia marchewki.
Marchewkowe frytki osączamy na papierowym ręczniku.

Gdy zauważymy, że warzywa w naszej zupie są miękkie, wyłączamy gaz i zupę odstawiamy do wystudzenia.
Zimną blendujemy na gładka masę, dolewamy wody, jeżeli zupa jest zbyt gęsta. Całość zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z marchewkowymi frytkami oraz kawałkami fety.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.