Jeżeli macie kawałek dyni, koniecznie zróbcie z niej użytek. Może przypadnie Wam do gustu mój przepis na zupę.
Składniki potrzebne do wykonania zupy:
- dynia 1 kg
- ostra czerwona papryczka 1 szt
- cebula 1 szt
- czosnek 1 ząbek
- oliwa z oliwek 1 płaska łyżka
- bulion wołowy 1 szkl
- marchew 8 szt (6+2)
- ser feta 3- 4 dkg na porcję
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do smażenia marchewek 1 szkl
Sposób wykonania zupy:
Dynię obieramy, kroimy w grubszą kostkę.
Do garnka wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy kawałki dyni, dodajemy ząbek czosnku, pokrojoną cebulę, ostrą papryczkę oraz dwie marchewki pokrojone w plasterki.
Całość podsmażamy przez kilka minut. Następnie wszystko zalewamy bulionem, uzupełniamy wodą, tak aby płyn przykrył warzywa, gotujemy do miękkości.
W czasie gdy warzywa nam się gotują, obieramy resztę marchwi, kroimy w cienkie słupki.
Wrzucamy na gorący tłuszcz, smażymy kilka minut do lekkiego zrumienienia marchewki.
Marchewkowe frytki osączamy na papierowym ręczniku.
Gdy zauważymy, że warzywa w naszej zupie są miękkie, wyłączamy gaz i zupę odstawiamy do wystudzenia.
Zimną blendujemy na gładka masę, dolewamy wody, jeżeli zupa jest zbyt gęsta. Całość zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z marchewkowymi frytkami oraz kawałkami fety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.