piątek, 17 października 2014

Zupa porowa z serem

Pogoda dzisiaj typowo jesienna, czyli zimno, deszczowo i wietrznie. Nastrój może nam poprawić albo talerz gorącej zupy, albo naleweczka... ale my tu nie o tym :))) Dziś przepis na pyszną, pełną smaków zupę porową. Polecam serdecznie.



Składniki, których będziemy potrzebować:
  • por 1 szt
  • ser żółty 15 dkg
  • serek topiony 10 dkg
  • śmietanka 30% 3 łyżeczki
  • sól
  • biały pieprz (mielony)
  • masło 1 łyżka
  • boczek wędzony 10 dkg
  • bulion warzywny 1 l


Sposób przygotowania:
Pora myjemy, kroimy w półplasterki, podsmażamy na maśle (przez kilka minut). Następnie wlewamy bulion warzywny, całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. 









W tym czasie boczek kroimy w półplasterki, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
boczek podsmażamy na patelni, tak aby nam się nieco zrumienił.
Po 10 minutach do zupy dodajemy serek topiony, 3 łyżeczki śmietanki. Gotujemy, aż serek topiony całkowicie nam się rozpuści. Wówczas zupkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wrzucamy utarty ser, kawałeczki boczku, mieszamy i... PODAJEMY :)))


Najlepiej z grzankami... u mnie były czosnkowe.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.