Składniki, których będziemy potrzebować:
- por 1 szt
- ser żółty 15 dkg
- serek topiony 10 dkg
- śmietanka 30% 3 łyżeczki
- sól
- biały pieprz (mielony)
- masło 1 łyżka
- boczek wędzony 10 dkg
- bulion warzywny 1 l
Sposób przygotowania:
Pora myjemy, kroimy w półplasterki, podsmażamy na maśle (przez kilka minut). Następnie wlewamy bulion warzywny, całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.
W tym czasie boczek kroimy w półplasterki, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
boczek podsmażamy na patelni, tak aby nam się nieco zrumienił.
Po 10 minutach do zupy dodajemy serek topiony, 3 łyżeczki śmietanki. Gotujemy, aż serek topiony całkowicie nam się rozpuści. Wówczas zupkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wrzucamy utarty ser, kawałeczki boczku, mieszamy i... PODAJEMY :)))
Najlepiej z grzankami... u mnie były czosnkowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.