Składniki, których będziemy potrzebować:
- śliwki węgierki 3.5 kg
- cukier 1 kg
Sposób wykonania:
Śliwki umyć, osuszyć na sicie, wypestkować.
Tak przygotowane włożyć do dużego garnka, zasypać połowa przewidzianego cukru, smażyć na wolnym ogniu 3 godziny, bardzo często mieszając, aby się nie przypaliły.
Po tym czasie przełożyć do innego garnka.
Smażyć jeszcze przez 4 godziny (najlepiej zrobić to drugiego dnia, aby nie oszaleć przy mieszaniu powidła 7 godzin bez przerwy), dodając kolejne 1/2 kg cukru .
Gorące powidło przekładać do słoiczków. Przy użyciu suchej ściereczki wytrzeć ich brzegi, następnie słoiki dokładnie zakręcić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.