poniedziałek, 3 listopada 2014

Babeczki z orzechami

To co mnie denerwuje w kupnych babeczkach to marmoladka. Chociażby babeczka była z pysznym kremem, zawsze pod nią kryje się "odrobina" dżemu.
Postanowiłam zrobić babeczki, dla mnie, idealne. Kruchy korpus, karmel, orzechy włoskie.
Nie lubicie dżemu, marmoladki w babeczkach, a kochacie smak orzechów...Polecam ten przepis.

 


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • kruche słodkie korpusy (tym razem gotowe) 20 szt
  • orzechy włoskie 10 dkg
  • cukier 30 dkg
  • masło 5 dkg

Sposób wykonania:
Cukier wsypać do rondelka, ogrzewać na małym ogniu,aż stanie się płynny i oczywiście nabierze brązowego kolorku. Wówczas dodać masło i drobno posiekane orzechy włoskie.
Masę energicznie wymieszać i wypełniać nią kruche korpusy.Jeżeli karmel, w trakcie naszej pracy, zbyt szybko tężeje możemy go lekko podgrzać.
Płynną masą łatwiej napełniać babeczki.
To by było na tyle :) 

Szybko i bez zbędnej pracy mamy coś słodkiego.
Oczywiście zawsze możemy zrobić korpusy sami, jeżeli mamy czas i chęci. Przepis na idealne korpusiki już wkrótce na moim blogu.




Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.