Składniki, których będziemy potrzebować:
- żeberka wieprzowe 1 kg
- ziemniaki 1/2 kg
- cebula 2 sztuki
- ocet jabłkowy 2 łyżki
- sok ananasowy 1/4 szklanki
- por 1 sztuka
- papryczka chili 1- 2 sztuki
- olej roślinny 6 łyżek
- chili w proszku 2 łyżeczki
- sól
- pieprz czarny
Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półplasterki. Żeberka natrzeć solą i chili w proszku, obsmażyć z obu stron na oleju. W dużym garnku lub rondlu podsmażyć na oleju ziemniaki i cebulę. Gdy cebulka i ziemniaki nieco się zrumienią, dodać sok ananasowy i ocet jabłkowy. Po kilku minutach dodać obsmażone żeberka i całość gotować około 50- 55 minut (pod przykryciem). Jeżeli płyn zbyt szybko paruje można dodać wody. Ja tak robię. Pora pokroić w grube krążki. Papryczkę chili w kostkę. Obydwa składniki dodać do mięsa i ziemniaków na 10 min przed końcem gotowania. Gdy mięso będzie miękkie doprawić do smaku pieprzem i solą.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.