niedziela, 9 listopada 2014

Deser twarożkowo-jabłkowy

Na dobry początek dnia: Lekki deserek z jabłkami i nutą migdałową.


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • serek homogenizowany naturalny 400 g
  • jabłka 2 szt (duże)
  • kiwi 3 szt
  • kandyzowana skórka pomarańczowa 2 łyżeczki
  • płatki migdałów 3 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • syrop amaretto 2 łyżki
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • cynamon 1/2 łyżeczki

Sposób wykonania:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiwi obrać, pokroić w kostkę. Owoce wymieszać z cukrem, dodać cynamon, skórkę pomarańczową, trzy łyżki wody. Całość dusić przez kilka minut pod przykryciem. Odstawić do wystudzenia.
Serek homogenizowany wymieszać z płatkami migdałów i syropem amaretto.
Żelatynę zalać odrobiną zimnej, przegotowanej wody. Odstawić, aby napęczniała. Następnie wlać kilka łyżek wrzątku, zamieszać. Żelatyna powinna rozpuścić się bez problemu.
Połowę żelatyny wlać do musu owocowego, drugą część do serka z migdałami.
Do szklanych pucharków nakładać najpierw mus owocowy. Odstawić na chwilę w chłodne miejsce, by masa stężała.Następnie włożyć do pucharków twarożek. Deser dowolnie udekorować.
 

Uwaga: Deser w tej wersji nie jest zbyt słodki. Jeżeli chcecie poczuć więcej słodyczy proponuję dodać cukier puder do twarożku.

Smacznego.



















2 komentarze:

  1. Super słodko ten deser wygląda. Kurczę - jest wieczór - ja wieczorami nie jem ale narobiłam sobie apetytu teraz :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu nie pozostaje nic innego jak sobie taki zafundować :), nie jest jakoś szczególnie kaloryczny. Pozdrawiam serdecznie. :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.