niedziela, 23 listopada 2014

Pysznotka

Kruche ciasto z orzechami, masą budyniową i polewą czekoladową. Jedno z moich ulubionych.

Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto:

  • mąka 30 dkg
  • cukier 12 dkg
  • margaryna 15 dkg
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • żółtka 3 szt
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
masa:
  • masło 250 g
  • cukier 1/2 szkl
  • żółtka 2 szt
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • mleko 1/2 l
  • alkohol 2 łyżki
dodatkowo:
  • powidło śliwkowe 200 g
  • orzechy włoskie około 30 dkg
  • białka 5 szt
 
Sposób wykonania:
Z podanych składników zarobić na stolnicy kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować, włożyć do dwóch blach o tym samym rozmiarze. Orzechy drobno posiekać. Białka ubić na sztywną pianę. Ciasta w obu blaszkach posmarować powidłem, na powidło wyłożyć ubitą pianę z białek. Pianę posypać siekanymi orzechami. Tak zrobione ciasto piec do momentu, aż białko będzie dobrze zrumienione. Temperatura pieczenia 170 stopni.
 

Masa: W niewielkiej ilości mleka rozprowadzić dwa rodzaje mąki i żółtka. Resztę mleka zagotować razem z cukrem. Do gotującego mleka wlać zawiesinę z mąki. Osobiście zanim wleję zawiesinę dolewam do niej kilka łyżek gotującego się mleka, aby nie było zbyt dużej różnicy temperatur między mlekiem a zawiesiną. Po wlaniu zawiesiny do mleka całość należy dynamicznie mieszać, aż powstanie gęsty budyń. Odstawić, wystudzić. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać zimny budyń, nadal ubijać. Na koniec dodać 2 łyżki alkoholu, wymieszać. Tak przygotowana masę rozsmarować na jeden z upieczonych blatów.
Przykryć drugim. Wierzch ciasta pokropić polewą czekoladową.

Smacznego.


Świąteczne słodkości!

2 komentarze:

  1. Smacznie wygląda. Wiem, że już późno, ale zjadłabym chętnie kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie poczęstuję :) To jedno z moich pierwszych, ulubionych ciast.

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.