Trochę pracy z nimi jest, ale ta praca może stać się zabawą, jeśli zasiądziecie do sklejania i dekorowania choinek wspólnie z dziećmi.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- 300 ml miodu
- 250 ml oleju
- 1 szklanka brązowego cukru
- 20 dkg mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 jajka
- 1/2 kg mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka łyżek dżemu truskawkowego
- kakao 3 łyżki
- pisaki z lukrem do dekoracji
- kolorowe koraliki
Sposób wykonania:
Miód, olej i cukier podgrzać, przez cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
Lekko ostudzić, dodać kakao, orzechy, cynamon i jajka. Wszystko razem wymieszać.
Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki ponownie dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem pergaminowym, piec około 45 minut w temp. 180 stopni.
Z zimnego ciasta wykrawać gwiazdki różnej wielkości. Sklejać je dżemem truskawkowym, formując choinkę.
Dekorować lukrem i czym kto lubi.
Uwaga: Surowe ciasto jest dość ciągliwe, ciężko go rozsmarować na blasze.
Ja moczyłam łyżkę w letniej wodzie i to ułatwiło nieco zadanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.