czwartek, 27 listopada 2014

Słodkie choinki

Dzisiaj znowu przemycam przepis świąteczny. W ubiegłym roku robiłam właśnie takie choinki. Podobały się domownikom i gościom. Smakowały również bardzo dobrze, więc poleca je Wam na świąteczny stół.
Trochę pracy z nimi jest, ale ta praca może stać się zabawą, jeśli zasiądziecie do sklejania i dekorowania choinek wspólnie z dziećmi.
  

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • 300 ml miodu
  • 250 ml oleju
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 20 dkg mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka
  • 1/2 kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka łyżek dżemu truskawkowego
  • kakao 3 łyżki
dodatkowo:
  • pisaki z lukrem do dekoracji
  • kolorowe koraliki

Sposób wykonania:
Miód, olej i cukier podgrzać, przez cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
Lekko ostudzić, dodać kakao, orzechy, cynamon i jajka. Wszystko razem wymieszać.
Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki ponownie dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem pergaminowym, piec około 45 minut w temp. 180 stopni.
Z zimnego ciasta wykrawać gwiazdki różnej wielkości. Sklejać je dżemem truskawkowym, formując choinkę.
Dekorować lukrem i czym kto lubi.

Uwaga: Surowe ciasto jest dość ciągliwe, ciężko go rozsmarować na blasze.
Ja moczyłam łyżkę w letniej wodzie i to ułatwiło nieco zadanie.




Świąteczne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.