Składniki, których będziemy potrzebować:
- cebula 800g
- mąka pszenna 3 łyżki (płaskie)
- masło 2 łyżki
- bulion cielęcy lub wołowy 1 litr
- sól
- pieprz biały mielony
- cebula 2 sztuki
- ser żółty 7 dkg
- papryka słodka mielona 1 łyżeczka
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Cebulę przeznaczoną na zupę obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku, w którym zamierzamy gotować zupę, rozgrzać masło. Na nim zeszklić cebulę, następnie dodać mąkę, energicznie wymieszać z cebulą.
Chwilkę smażyć na małym ogniu, następnie zalać wywarem cielęcym, dopełnić wodą (800ml), doprawić solą i białym pieprzem. Zupę gotować około 20 minut.
W czasie, gdy zupa nam się gotuje przygotowujemy pozostałe składniki. Dwie duże cebule obieramy, kroimy w plasterki.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z mieloną papryką. Cebulowe krążki smażymy na oleju, do mocnego zrumienienia. Tym sposobem powstaną nam takie cebulowe chipsy.
Jeżeli zupa jest już gotowa podajemy ją z cebulowymi chipsami, posypaną startym serem. Przed podaniem można oczywiście zupę zblendować, ale u mnie jest po domowemu, bez blendowania.
Zamiast chipsów cebulowych dobrze sprawdzą się chrupiące grzanki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.