piątek, 28 listopada 2014

Zupa cebulowa

O tej porze roku warto jeść zupy, najlepiej takie, które nas zasycą i rozgrzeją. Dzisiaj proponuję zupę mocno cebulową z serem żółtym. Dawno jej nie robiłam i postanowiłam przypomnieć ten smak sobie i domownikom.
 

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • cebula 800g
  • mąka pszenna 3 łyżki (płaskie)
  • masło 2 łyżki
  • bulion cielęcy lub wołowy 1 litr
  • sól
  • pieprz biały mielony
dodatkowo:
  • cebula 2 sztuki
  • ser żółty 7 dkg
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • olej do smażenia

 
Sposób wykonania:
Cebulę przeznaczoną na zupę obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku, w którym zamierzamy gotować zupę, rozgrzać masło. Na nim zeszklić cebulę, następnie dodać mąkę, energicznie wymieszać z cebulą. 







Chwilkę smażyć na małym ogniu, następnie zalać wywarem cielęcym, dopełnić wodą (800ml), doprawić solą i białym pieprzem. Zupę gotować około 20 minut.
 

W czasie, gdy zupa nam się gotuje przygotowujemy pozostałe składniki. Dwie duże cebule obieramy, kroimy w plasterki. 










Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z mieloną papryką. Cebulowe krążki smażymy na oleju, do mocnego zrumienienia. Tym sposobem powstaną nam takie cebulowe chipsy.
Jeżeli zupa jest już gotowa podajemy ją z cebulowymi chipsami, posypaną startym serem. Przed podaniem można oczywiście zupę zblendować, ale u mnie jest po domowemu, bez blendowania.
Zamiast chipsów cebulowych dobrze sprawdzą się chrupiące grzanki.




Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.