poniedziałek, 1 grudnia 2014

Lukrowane pierniczki

Przepis z serii: Tradycyjne wypieki świąteczne.
Zachęcam wszystkich do upieczenia choćby jednej blaszki takich smakołyków, które ozdobią świąteczny stół.  


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • 2 szkl mąki
  • 15 dkg masła
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
pomada:
  • 125 ml wody
  • 30 dkg cukru
  • łyżeczka octu
dodatkowo:
  • ozdobne posypki
  • perełki
  • pisaki z kolorowym lukrem


Sposób wykonania:
Na stolnicę wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, posiekać dokładnie z zimnym masłem. Dodać resztę składników. Zagnieść ciasto i włożyć je na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać ulubione wzory. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10- 15 min.

Pomada: Zagotować wodę, wsypać cukier i wlać łyżeczkę octu, ciągle mieszając,aż do rozpuszczenia cukru. Zebrać pianę z powierzchni gotującej się pomady. Gotować do uzyskania temperatury 114 stopni, albo, jeśli nie mamy możliwości zmierzyć temperatury,
możemy posłużyć się metodą piórka. Następnie odstawić pomadę z palnika, skropić zimną wodą, przestudzić nieco i ucierać, aż pomada będzie miała gęstą konsystencję i biały kolor.
Pomadą zdobić pierniczki. Posypywać posypką itp.

Gotowe pierniczki najlepiej ułożyć w słoiku i szczelnie zamknąć. chodzi o to, aby pierniczki stały się miękkie, a nie twarde jak kamień. To nie byłoby najlepsze dla naszych zębów. :)

Świąteczne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.