Zachęcam wszystkich do upieczenia choćby jednej blaszki takich smakołyków, które ozdobią świąteczny stół.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- 2 szkl mąki
- 15 dkg masła
- 3 żółtka
- cukier waniliowy
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml wody
- 30 dkg cukru
- łyżeczka octu
- ozdobne posypki
- perełki
- pisaki z kolorowym lukrem
Sposób wykonania:
Na stolnicę wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, posiekać dokładnie z zimnym masłem. Dodać resztę składników. Zagnieść ciasto i włożyć je na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać ulubione wzory. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10- 15 min.
Pomada: Zagotować wodę, wsypać cukier i wlać łyżeczkę octu, ciągle mieszając,aż do rozpuszczenia cukru. Zebrać pianę z powierzchni gotującej się pomady. Gotować do uzyskania temperatury 114 stopni, albo, jeśli nie mamy możliwości zmierzyć temperatury,
możemy posłużyć się metodą piórka. Następnie odstawić pomadę z palnika, skropić zimną wodą, przestudzić nieco i ucierać, aż pomada będzie miała gęstą konsystencję i biały kolor.
Pomadą zdobić pierniczki. Posypywać posypką itp.
Gotowe pierniczki najlepiej ułożyć w słoiku i szczelnie zamknąć. chodzi o to, aby pierniczki stały się miękkie, a nie twarde jak kamień. To nie byłoby najlepsze dla naszych zębów. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.