piątek, 5 grudnia 2014

Czerwona kalarepa

Poniżej taki przepis, nie przepis, ponieważ czasami nie trzeba wiele, aby zjeść coś zdrowego i domowego. Ostatnio kupiłam czerwoną kalarepę, która jest moim zdaniem nieco słodsza i łagodniejsza w smaku od tej tradycyjnej, dobrze nam znanej kalarepy. Podałam ją na surowo, z dressingiem z oliwy i octu balsamicznego.
Ostatecznie stała się uzupełnieniem omletu z kiełkami, ale sprawdzi się również doskonale jako zdrowa przekąska.


Składniki, których potrzebujemy:
  • czerwona kalarepa 1 szt
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • ocet balsamiczny 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób wykonania:
Kalarepkę obieramy ze skórki, kroimy na połowę, następnie każdą połówkę kroimy w bardzo cienkie plasterki. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym.
Plasterki kalarepy układamy na półmisku, oprószamy czarnym pieprzem, lekko solimy, po czym skrapiamy dressingiem.

Smacznego.

 
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.