Składniki, których będziemy potrzebować:
- jajka 2 sztuki
- mleko 3 łyżki lub zimna woda 3 łyżki (jeżeli jesteście na diecie)
- szczypta soli
- kiełki (dowolne, te które lubimy, u mnie "kiełki na patelnię") 3 łyżki
- masło 1 łyżka lub oliwa z oliwek 1 łyżka (jeżeli jesteście na diecie)
Jajka, mleko (wodę) i sól rozbić trzepaczką rózgową lub widelcem na jednolitą masę, dodać ulubione kiełki, wymieszać. Na patelni rozgrzać masło (oliwę z oliwek), wlać masę jajeczną, powoli ogrzewać. Gdy warstwa przylegająca do patelni zetnie się, delikatnie ją odchylić, aby masa spłynęła na dno patelni. Kiedy już białko się zetnie, a powierzchnia omletu będzie jeszcze lekko galaretowata, omlet złożyć i zsunąć z patelni.
Podawać z ulubiona surówką. U mnie dzisiaj omletowi towarzyszyła czerwona kalarepka.
Uwaga: Z podanych składników powstaje omlet dla jednej osoby.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.