poniedziałek, 8 grudnia 2014

Jajcarska sałatka

Przed świętami warto zaopatrzyć się w kilka przepisów na sałatki, dlatego pomyślałam że podrzucę Wam kilka pomysłów.
Poniżej mało skomplikowana i bardzo pożywna sałatka z gotowanych jajek i pieczarek.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • świeże pieczarki 1.5 kg
  • jajka 10 szt
  • szczypiorek 1 pęczek
  • cebula biała 1 szt (mała)
  • majonez 200- 250 g
  • sól
  • pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, pokroić na duże kawałki. Pieczarki ugotować w lekko osolonej wodzie (czas gotowania 15- 20 minut), wystudzić pokroić na ćwiartki. Szczypiorek posiekać drobno, cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki, jajka i szczypiorek wymieszać ze sobą.
Sałatkę połączyć z majonezem i dopiero wówczas dodać cebulę. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pierzem.

Uwaga: Cebuli nie dodaję wcześniej, aby jajka (czyt. białka) nie ściemniały. Majonez daje im ochronę przed tą niepozorną cebulką. :)

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.