Poniżej mało skomplikowana i bardzo pożywna sałatka z gotowanych jajek i pieczarek.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- świeże pieczarki 1.5 kg
- jajka 10 szt
- szczypiorek 1 pęczek
- cebula biała 1 szt (mała)
- majonez 200- 250 g
- sól
- pieprz czarny mielony
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, pokroić na duże kawałki. Pieczarki ugotować w lekko osolonej wodzie (czas gotowania 15- 20 minut), wystudzić pokroić na ćwiartki. Szczypiorek posiekać drobno, cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki, jajka i szczypiorek wymieszać ze sobą.
Sałatkę połączyć z majonezem i dopiero wówczas dodać cebulę. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pierzem.
Uwaga: Cebuli nie dodaję wcześniej, aby jajka (czyt. białka) nie ściemniały. Majonez daje im ochronę przed tą niepozorną cebulką. :)
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.