poniedziałek, 8 grudnia 2014

Surówka z kapusty pekińskiej i fasoli "Jaś"

Uwielbiam surówki z kapusty pekińskiej. Mam na nie kilka sprawdzonych przepisów. Oto jeden z nich.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • kapusta pekińska 1 szt
  • fasola "Jaś" 5- 6 łyżek
  • papryka konserwowa 20 dkg
  • ogórek kiszony 2 szt
  • majonez 1- 2 łyżki
Sposób wykonania:
Fasolę dzień przed zrobieniem surówki zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia fasolę ugotować w tej wodzie, w której się moczyła, lekko osolić po ugotowaniu. Odcedzić, wystudzić. W czasie gotowania fasoli, pokroić kapustę pekińską i posolić. Odstawić na godzinę, aby zmiękła i puściła wodę. Po tym czasie kapustę odcisnąć. Paprykę konserwową pokroić w kostkę, ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z kapustą pekińską.
Dodać jeszcze wystudzoną fasolę i majonez. Wszystko wymieszać i surówka gotowa.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.