niedziela, 7 grudnia 2014

Wołowina w sosie warzywnym

Pyszne wołowe mięsko, aromatyczne... a to za sprawą warzywnej marynaty. Przepis, na pierwszy rzut oka, może wydawać się troszkę skomplikowany, ale w praktyce bardzo łatwo można przygotować takie mięsko. Polecam!
 

Składniki, których będziemy potrzebować:
marynata do mięsa:

  • marchew 2 sztuki
  • pietruszka 2 sztuki
  • kapusta włoska 100 g
  • cebula 2 sztuki
  • wino białe półwytrawne ok. 2 szklanki
  • ocet 1/2 szkl
  • woda ok. 2 szklanki
  • liście laurowe (3)
  • rozmaryn
  • ziarna pieprzu (6)
  • owoce jałowca (4)
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
pozostałe produkty:
  • mięso wołowe (pręga) 1.5 kg
  • chleb razowy 2 kromki (lekko podsuszony)
  • kalarepa 2 szt
  • smalec 10 dkg
  • sól
  • pieprz czarny
  • cukier

 
Sposób wykonania:
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Włożyć do garnka kapustę włoską, pokrojoną marchew i pietruszkę, zalać winem, octem i wodą. Wsypać liście laurowe, jałowiec, rozmaryn, cukier, sól i ziarna pieprzu. Całość doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut, 3 minuty przed końcem gotowania dodać pokrojoną cebulę. Marynatę wystudzić. Wołowinę umyć, włożyć do zimnej marynaty, odstawić do lodówki na 24 godziny, ale można też zostawić na 48 godzin, nic złego się nie stanie.
Po wyjęciu z zalewy wołowinę natrzeć solą i pieprzem, pokroić na grubsze plastry, podsmażyć na smalcu. Podlać marynatą, zagotować.
Dusić pod przykryciem przez półtorej godziny. W razie potrzeby, gdyby sos się szybko wygotowywał, należy dolać wody gotowanej. Na 15 minut przed końcem duszenia włożyć do garnka drobno pokruszony chleb razowy.
Kalarepę obrać, pokroić w dość dużą kostkę, włożyć do gotującej wody z dodatkiem cukru. Gotować prze 10 minut. Odcedzić.

Wołowinę wyjąć z garnka. Do sosu dodać połowę ugotowanej kalarepy, wszystko razem zmiksować. Jeżeli trzeba sos doprawić do smaku solą i pieprzem, wrzucić pozostałe kawałki kalarepy.
Wołowinę polać sosem, podawać.
U nas z ziemniakami i sałatką z czerwonej kapusty.



Smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DZIĘKUJĘ ZA KOMENTARZE I ODWIEDZENIE MOJEGO BLOGA.