piątek, 5 grudnia 2014

Kapusta kiszona z grochem

Jeszcze jeden przepis na zbliżającą się szybkimi krokami Wigilię.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • kapusta kiszona 1/2 kg
  • żółty łuskany groszek 20 dkg
  • cebula 1 szt
  • mąka 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • sól
  • suszony cząber
  • suszony koper
Sposób wykonania:
Groszek moczymy około 1/2 godziny, następnie gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania solimy do smaku. Kapustę kiszoną gotujemy w oddzielnym garnku, w niewielkiej ilości wody (czas gotowania około 1/2 godziny). Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy mąkę i sporządzamy zasmażkę pierwszego stopnia. Kapustę łączymy z zasmażką i ugotowanym groszkiem. Przyprawiamy suszonymi ziołami, dosalamy jeśli to konieczne.



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.