Składniki, których potrzebujemy:
ciasto drożdżowe:
- mąka pszenna 40 dkg
- drożdże 4 dkg
- cukier 1 łyżeczka
- szklanka mleka
- margaryna 10 dkg
- żółtka 2 sztuka
- jajko 1 sztuka
- kapusta kiszona 30 dkg
- cebula 1 sztuka
- grzyby suszone 5 dkg
- sól
- pieprz
- jajko ugotowane na twardo 1 sztuka
Grzyby namoczyć, ugotować. Kapustę posiekać, zalać wodą, posolić, doprawić pieprzem. Gotować przez pół godziny na małym ogniu. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać pokrojone grzyby, przyprawić, smażyć jeszcze przez chwilę. Połączyć kapustę z grzybami i cebulą. Farsz przestudzić, dodać posiekane jajko na twardo.
Ciasto: Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier i część mąki. Sporządzić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do dojrzałego zaczynu dodać żółtka, jajko i resztę mąki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, w trakcie dodać jeszcze roztopioną margarynę. Gotowe, wyrobione ciasto ponownie zostawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować i ułożyć na nim farsz. Całość zwinąć w wałek, zlepić brzegi. Kulebiak ułożyć na blasze, posmarować rozbełtanym białkiem, nakłuć ciasto w kilku miejscach.
Piec w temperaturze 200 stopni około godziny.
Smacznego.
Uwielbiam kulebiaki z różnymi farszami twój wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDawniej robiłam farsz bez gotowanego jajka, ale ostatnio ten mi bardziej spasował. :) pozdrawiam :)
Usuń