piątek, 5 grudnia 2014

Kulebiak z kapustą i grzybami

Świąteczny przepis. Na Wigilii zasadniczo jadamy barszcz czerwony z uszkami lub pierogami. A może by tak z kulebiakiem. Pasuje idealnie. Polecam.

Składniki, których potrzebujemy:
ciasto drożdżowe:

  • mąka pszenna 40 dkg
  • drożdże 4 dkg
  • cukier 1 łyżeczka
  • szklanka mleka
  • margaryna 10 dkg
  • żółtka 2 sztuka
  • jajko 1 sztuka
nadzienie:
  • kapusta kiszona 30 dkg
  • cebula 1 sztuka
  • grzyby suszone 5 dkg
  • sól
  • pieprz
  • jajko ugotowane na twardo 1 sztuka
Sposób wykonania:
Grzyby namoczyć, ugotować. Kapustę posiekać, zalać wodą, posolić, doprawić pieprzem. Gotować przez pół godziny na małym ogniu. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać pokrojone grzyby, przyprawić, smażyć jeszcze przez chwilę. Połączyć kapustę z grzybami i cebulą. Farsz przestudzić, dodać posiekane jajko na twardo.

Ciasto: Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier i część mąki. Sporządzić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do dojrzałego zaczynu dodać żółtka, jajko i resztę mąki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, w trakcie dodać jeszcze roztopioną margarynę. Gotowe, wyrobione ciasto ponownie zostawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować i ułożyć na nim farsz. Całość zwinąć w wałek, zlepić brzegi. Kulebiak ułożyć na blasze, posmarować rozbełtanym białkiem, nakłuć ciasto w kilku miejscach.
Piec w temperaturze 200 stopni około godziny.


 Smacznego.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam kulebiaki z różnymi farszami twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawniej robiłam farsz bez gotowanego jajka, ale ostatnio ten mi bardziej spasował. :) pozdrawiam :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.