środa, 26 sierpnia 2015

Mizeria z marchewką (na zimę)

Przepis na tę pyszną sałatkę wypatrzyłam na blogu Ewy. Miałam jeszcze trochę świeżych ogórków, więc nie zastanawiając się długo, postanowiłam z niego skorzystać.
Warto było... Mizeria jest pyszna, delikatnie kwaskowa, z wyraźną nutą słodyczy. Moim zdaniem idealnie sprawdzi się do obiadu. Poniżej podaję przepis z moimi
małymi zmianami.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ogórki 1 kg
  • cebula 5 sztuk
  • marchew 5 sztuk
  • sól 3 łyżki
zalewa:
  • ocet 10% 1/2 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • woda 1/4 szklanki
  • koncentrat pomidorowy 1/2 słoiczka
  • ziele angielskie 4 sztuki
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziarna czarnego pieprzu 6 sztuk
  
Sposób wykonania:
Ogórki i marchew myjemy, obieramy ze skórki, cebulę pozbawiamy łupinek. Przygotowujemy trzy miski, po jednej dla każdego warzywa.


Ogórki kroimy w cienkie plasterki, solimy (1 łyżka soli) i odstawiamy na dwie godzinki, aby
puściły sok. Podobnie postępujemy z cebulą, tyle że ją kroimy w piórka. Marchew ucieramy na tarce o grubych oczkach, również dodajemy łyżkę soli i odstawiamy.
Po około dwóch godzinach warzywa odciskamy, pozbawiając je nadmiaru soli i wody.



W garnku zagotowujemy składniki przeznaczone na zalewę, dodajemy pokrojone warzywa.
Wszystko razem mieszamy i gotujemy 15 minut. Gorącą sałatkę przekładamy do słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne słoiczki
przechowujemy w spiżarni.


Smacznego.


4 komentarze:

  1. Brzmi smakowicie, nie jadłam takich :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem tak: gdyby moje ogórki jeszcze rosły w takich ilościach, że bym mogła tak je przygotować, to bym zrobiła od razu. Bardzo ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, zawsze możesz zrobić w przyszłym roku :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.