Przepis z serii: minimum składników, maksimum smaku. Ciasto bardzo łatwe do zarobienia, nie wymaga dużego nakładu sił. Polecam serdecznie ten przepis.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- margaryna 30 dkg
- mąka 3.5 szklanki
- ser biały tłusty 60 dkg
- powidło śliwkowe
- cukier puder
Sposób wykonania:
Składniki zarabiamy na stolnicy, tak jak ciasto kruche. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki, następnie wałkujemy, na brzegu ciasta nakładamy powidło (tak jak na zdjęciu),
zawijamy dwukrotnie i odcinamy rulonik z nadzieniem. Z jednego boku ruloniku robimy małe nacięcia, następnie zawijak dzielimy na kawałki około 7 cm, każdy formujemy w półkole. Według tego schematu postępujemy do wykończenia ciasta.
Rogaliki pieczemy do zrumienienia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Upieczone rogaliki posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego.
Mniam, wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Mają jedną wadę, znikają w zastraszającym tempie.
Usuń