piątek, 12 grudnia 2014

Śledzie z suszonymi pomidorami

Smaczne i aromatyczne, z delikatną nutą czosnku, tymianku i bazylii. Śledzie w takim wydaniu świetnie sprawdzą się na przyjęciach rodzinnych. 

Składniki, których będziemy potrzebować:

  • śledzie w zalewie olejowo- octowej 10 sztuk
marynata:
  • suszone pomidory 100 g
  • suszone zioła: bazylia, tymianek
  • oliwa z oliwek 6 łyżek
  • zalewa z suszonych pomidorów 3 łyżki
sos czosnkowy:
  • majonez kielecki 3 łyżki
  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • czosnek granulowany
dodatkowo:
  • jajka ugotowane na twardo 5 sztuk
  • ogórki konserwowe 150 g



Sposób wykonania:

Składniki przeznaczone na marynatę blendujemy na gładką masę, dość płynną. Śledzie układamy w misce warstwami, każdą warstwę smarujemy marynatą pomidorową. Tak przygotowane śledzie odkładamy na kilka godzin, jeśli mamy na tyle czasu, to możemy odstawić na całą noc.


Ogórki kroimy w drobną kosteczkę, wykładamy na półmisek, na nich układamy połówki jajek i zwinięte śledzie.
Składniki sosu mieszamy ze sobą. Gotowym sosem majonezowo- jogurtowym polewamy jajka.

Smacznego.




4 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.