Składniki, których będziemy potrzebować:
- śledzie w zalewie olejowo- octowej 10 sztuk
marynata:
- suszone pomidory 100 g
- suszone zioła: bazylia, tymianek
- oliwa z oliwek 6 łyżek
- zalewa z suszonych pomidorów 3 łyżki
sos czosnkowy:
- majonez kielecki 3 łyżki
- jogurt naturalny 3 łyżki
- czosnek granulowany
dodatkowo:
- jajka ugotowane na twardo 5 sztuk
- ogórki konserwowe 150 g
Sposób wykonania:
Składniki przeznaczone na marynatę blendujemy na gładką masę, dość płynną. Śledzie układamy w misce warstwami, każdą warstwę smarujemy marynatą pomidorową. Tak przygotowane śledzie odkładamy na kilka godzin, jeśli mamy na tyle czasu, to możemy odstawić na całą noc.
Składniki przeznaczone na marynatę blendujemy na gładką masę, dość płynną. Śledzie układamy w misce warstwami, każdą warstwę smarujemy marynatą pomidorową. Tak przygotowane śledzie odkładamy na kilka godzin, jeśli mamy na tyle czasu, to możemy odstawić na całą noc.
Chętnie wypróbuję!:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńZamawiam takie na Święta!
OdpowiedzUsuń:))
Usuń