Syrop z cebuli (domowe medykamenty)
Ostatnio u Ewy zobaczyłam przepis z cebuli i czosnku, do tego moje przeziębienie i ból gardła. Te wszystkie czynniki spowodowały, że zrobiłam sobie syrop z cebuli, w najprostszej wersji, w takiej jaką pamiętam z dzieciństwa. Moja mama robiła ten syrop i do dzisiaj pamiętam jak dziwny mi się wydawał, gdy go przygotowywała. Nie wyobrażałam sobie, że to "coś" w garnuszku może być słodkie i da się to wypić. Jednak kiedy syrop był już gotowy i wypiłam pierwszą łyżeczkę, stwierdziłam że jest całkiem, całkiem i tak uważam do tej pory. Poza tym jest o wiele zdrowszy (bez tzw.ulepszaczy i dodatków) niż te z apteki, no i tańszy.
Polecam. Nie ma to jak domowy syrop.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- cebula biała 5 sztuk
- cukier 3/4 szklanki
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę lub piórka (żeby było szybciej), wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem, mieszamy.
Garnuszek nakrywamy talerzykiem, odstawiamy w ciepłe miejsce, np. parapet okienny. Następnego dnia cebula powinna już puścić dużo soku, mieszamy wówczas zawartość naszego garnuszka i odstawiamy jeszcze na dobę. Po tym czasie zlewamy gotowy syrop.
Pamiętam jak mama mnie "katowała" tym syropem podczas przeziębienia, gdy byłam mała. Mi nie smakował, ale trzeba przyznać, ze był skuteczny.
OdpowiedzUsuńJa akurat lubiłam :)
UsuńJak długo można przechowywać taki syrop i jaka jest dawka?
OdpowiedzUsuńJa stosuje 3 razy dziennie po łyżce stołowej. Co do przechowywania, to trudno mi powiedzieć, bo zawsze zużywam ten syrop na bieżąco, czyli gdzieś w przeciągu tygodnia. Nigdy nie robiłam na zapas. Pozdrawiam :)
Usuń