sobota, 20 grudnia 2014

Zupa ziemniaczana z brukselką

Prosta w przygotowaniu, z wyraźnym kwaskowym smakiem (za sprawą śmietany) zupa ziemniaczana z zieloną, pyszną brukselką. Sprawdzi się doskonale w zimowe, chłodne dni, jest sycąca i ma mnóstwo witamin.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ziemniaki 8 sztuk
  • cebula 1/2 sztuki
  • marchew 2 sztuki
  • pietruszka 2 sztuki
  • brukselka mrożona 30 dkg
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • kostka rosołowa 1 sztuka
  • mleko 4 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:
Obieramy warzywa. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Rozdrobnione warzywa zalewamy wodą, solimy, doprawiamy pieprzem, gotujemy do miękkości. Następnie warzywa należy zblendować. 

W oddzielnym garnku, w lekko osolonej wodzie (1 litr) z dodatkiem mleka i cukru, gotujemy brukselkę (czas gotowania mniej więcej 10 minut). Jeżeli uznamy, że brukselka jest dostatecznie miękka, wlewamy do niej zblendowane warzywa, dodajemy kostkę rosołową i trzy łyżki śmietany.
Zupę doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku, jeżeli to konieczne.

Smacznego.


2 komentarze:

  1. Wiem, że niektórzy nie lubią brukselki i traktują ją jako zmorę z dzieciństwa, ale u nas w domu brukselka schodzi a zwłaszcza w zupach. Ta zupa jest akurat dla nas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłam w Twój gust kulinarny. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.