Składniki, których będziemy potrzebować:
- ziemniaki 8 sztuk
- cebula 1/2 sztuki
- marchew 2 sztuki
- pietruszka 2 sztuki
- brukselka mrożona 30 dkg
- śmietana 18% 3 łyżki
- kostka rosołowa 1 sztuka
- mleko 4 łyżki
- cukier 1 łyżeczka
- sól
- pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Obieramy warzywa. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Rozdrobnione warzywa zalewamy wodą, solimy, doprawiamy pieprzem, gotujemy do miękkości. Następnie warzywa należy zblendować.
W oddzielnym garnku, w lekko osolonej wodzie (1 litr) z dodatkiem mleka i cukru, gotujemy brukselkę (czas gotowania mniej więcej 10 minut). Jeżeli uznamy, że brukselka jest dostatecznie miękka, wlewamy do niej zblendowane warzywa, dodajemy kostkę rosołową i trzy łyżki śmietany.
Zupę doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku, jeżeli to konieczne.
Smacznego.
Wiem, że niektórzy nie lubią brukselki i traktują ją jako zmorę z dzieciństwa, ale u nas w domu brukselka schodzi a zwłaszcza w zupach. Ta zupa jest akurat dla nas.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że trafiłam w Twój gust kulinarny. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)
Usuń