Składniki, których będziemy potrzebować:
- filet z indyka 70 dkg
- bakłażan 1 sztuka
- marchew 3 sztuki
- cebula czerwona 1 sztuka
- sól
- pieprz czarny mielony
- kurkuma
- suszona bazylia 1 łyżka
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- przyprawa do drobiu 1 łyżeczka
- kwasek cytrynowy 1 łyżeczka
Sposób wykonania:
Obrać warzywa, marchewkę pokroić w słupki, cebulę w piórka, bakłażana w grubą kostkę*.
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, posolić, oprószyć zmielonym pieprzem. Następnie obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, posypując obficie kurkumą.
Obsmażone mięso zalać wodą, dodać marchewkę, przyprawę do drobiu oraz suszoną bazylię. Dusić pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodać bakłażana i cebulę. Całość dusić jeszcze 10 minut.
*Bakłażana po pokrojeniu wrzucamy do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym, to zapobiega ściemnieniu warzywa.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.