Zwykła, podstawowa wersja to jajka ugotowane na twardo, posiekane, utarte z odrobiną kwaśnej śmietany lub majonezu. Można ją modyfikować według własnego smaku i pomysłu. Poniżej wersja z ogórkiem konserwowym, którego akurat miałam pod ręką.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- jajka 2 sztuki
- ogórek konserwowy 1 sztuka
- majonez 1 łyżka
- pieprz czarny mielony
- sól
Sposób wykonania:
Jajka zalewamy wodą, solimy, gotujemy na twardo*. Ugotowane, zimne jajka kroimy bardzo drobno, lub mielimy w maszynce. Rozdrobnione ucieramy z majonezem, doprawiamy mielonym pieprzem. Na końcu dodajemy ogórka pokrojonego w kostkę, całość dokładnie mieszamy.
*Jajka wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 8- 10 minut. Dłuższy czas gotowania może skutkować nieprzyjemnym zapachem jajka i zielonkawą otoczką wokół żółtka. Ugotowane jajka zalewamy zimną wodą, studzimy.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.