Składniki, których będziemy potrzebować:
kotlety ziemniaczane:
- gotowane ziemniaki 15 sztuk
- sól
- pieprz biały
- cebula 1 sztuka
- czosnek 3 ząbki
- jajko 1 sztuka
- chili w proszku 1/2 łyżeczki
- mąka 3 łyżki
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- papryka żółta 1 sztuka
- cebula 2 sztuki
- czosnek 3 ząbki
- fasola czerwona 1 puszka
- sól
- pieprz czarny
- chili w proszku
- ketchup pikantny 2 łyżki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Kotlety ziemniaczane : Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, zrumienić je na oliwie z oliwek. Ziemniaki ubić, dodać jajko, mąkę i podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Przyprawić solą, białym pieprzem i chili. Całość wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować kotlety ziemniaczane, smażyć na rozgrzanym oleju.
Sos: Cebulę pokroić w piórka, czosnek i paprykę w kostkę. Warzywa podsmażyć na oliwie z oliwek.Dodać kilka łyżek wody, warzywa lekko podusić. Wsypać fasolę czerwoną, dodać 2 łyżki pikantnego ketchupu. Całość wymieszać i doprawić do smaku.
Kotlety ziemniaczane podawać polane sosem.
Smacznego.
Pyszne muszą być, może mój niejadek da się na nie skusić:) Daria z http://magicznakuchniadarii.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
UsuńCiasto na te kotlety przypomina mi nieco ciasto na kluski śląskie... W dzieciństwie piekłam takie placki z tego ciasta na blasze kuchennego, węglowego pieca u babci... Pychota!
OdpowiedzUsuńPlacki pieczone na piecu to dopiero pyszności. Zupełnie inny smak, teraz trudny do osiągnięcia, niestety.
Usuń