Idealnie smakują z sosem wiśniowym (dość słodkim), bo same w sobie nie są zbyt słodkie.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- ryż 10 dkg
- mąka 5 łyżek
- jajka 2 sztuki
- bakalie: suszona żurawina, orzechy włoskie, wiśnie w syropie
- mleko 1 szklanka
- masło 1 łyżka
- drożdże 3 dkg
- cukier 3 łyżki
- sól
- starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
- syrop wiśniowy z amaretto (wykorzystałam ten z wiśni) 4 łyżki
- śmietanka 30% 3 łyżki
- rum do zalania suszonej żurawiny
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Orzechy posiekać, żurawinę zalać rumem, odstawić na chwilę, aby przeszła smakiem alkoholu. Mleko zagotować z łyżka cukru i szczyptą soli. Wsypać ryż, gotować około 15 minut, ciągle mieszając. Po tym czasie zdjąć z palnika, dodać masło. Ostudzić. Drożdże wymieszać z pozostałym cukrem i łyżką letniej przegotowanej wody. Do zimnej masy ryżowej dodać żółtka, wszystkie bakalie, startą skórkę z pomarańczy, mąkę, drożdże i ubitą pianę z białek. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Pączki smażyć na rozgrzanym oleju,
nakładając masę łyżką.
Podawać z sosem (syrop wiśniowy z amaretto zmieszany ze śmietanką).
Smacznego.
bardzo ciekawy przepis, częstuję się Beatko :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Usuń