piątek, 23 stycznia 2015

Ryżowe pączki z bakaliami

Zrobione z ryżu, ale w pierwszej chwili trudno to zauważyć, gdyż pachną bakaliami.
Idealnie smakują z sosem wiśniowym (dość słodkim), bo same w sobie nie są zbyt słodkie.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ryż 10 dkg
  • mąka 5 łyżek
  • jajka 2 sztuki
  • bakalie: suszona żurawina, orzechy włoskie, wiśnie w syropie
  • mleko 1 szklanka
  • masło 1 łyżka
  • drożdże 3 dkg
  • cukier 3 łyżki
  • sól  
  • starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka 
sos:
  • syrop wiśniowy z amaretto (wykorzystałam ten z wiśni) 4 łyżki
  • śmietanka 30% 3 łyżki
dodatkowo:
  • rum do zalania suszonej żurawiny
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:
Orzechy posiekać, żurawinę zalać rumem, odstawić na chwilę, aby przeszła smakiem alkoholu. Mleko zagotować z łyżka cukru i szczyptą soli. Wsypać ryż, gotować około 15 minut, ciągle mieszając. Po tym czasie zdjąć z palnika, dodać masło. Ostudzić. Drożdże wymieszać z pozostałym cukrem i łyżką letniej przegotowanej wody. Do zimnej masy ryżowej dodać żółtka, wszystkie bakalie, startą skórkę z pomarańczy, mąkę, drożdże i ubitą pianę z białek. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Pączki smażyć na rozgrzanym oleju,
nakładając masę łyżką.
Podawać z sosem (syrop wiśniowy z amaretto zmieszany ze śmietanką).


Smacznego.

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.