niedziela, 25 stycznia 2015

Zupa grzybowa zabielana

Aromat leśnych grzybów... bezcenny.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • grzyby leśne suszone 50g
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • makaron muszelki 400g
wywar warzywny:
  • 2 l wody
  • pół cebuli
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • nać pietruszki
  • świeży koper
  • 3 liście selera,
  • marchew 4 sztuki

Sposób wykonania:
Grzyby ugotować w 1.5 l nieosolonej wody. Czas gotowania 2 godziny.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimna wodą.

W oddzielnym garnku, podanych składników, ugotować wywar warzywny. Zieleninę do gotowania związać nitką w jeden pęczek.
Całość gotować około 20 minut. Po tym czasie wyjąć zieleninę, wywar połączyć z grzybami i wywarem grzybowym. Zupę zagotować, zabielić zawiesiną z mąki i śmietany, ponownie doprowadzić do wrzenia.

Zupę podawać z makaronem.



Smacznego.



3 komentarze:

  1. moja babcia taką właśnie gotowała, smak i zapach nie do opisania, coś wspaniałego !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy w całym domu pachnie grzybami, uwielbiam ten zapach. :)

      Usuń
  2. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.