Składniki, których będziemy potrzebować:
- grzyby leśne suszone 50g
- śmietana 18% 3 łyżki
- mąka pszenna 1 łyżka
- makaron muszelki 400g
- 2 l wody
- pół cebuli
- sól
- pieprz czarny mielony
- nać pietruszki
- świeży koper
- 3 liście selera,
- marchew 4 sztuki
Sposób wykonania:
Grzyby ugotować w 1.5 l nieosolonej wody. Czas gotowania 2 godziny.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimna wodą.
W oddzielnym garnku, podanych składników, ugotować wywar warzywny. Zieleninę do gotowania związać nitką w jeden pęczek.
Całość gotować około 20 minut. Po tym czasie wyjąć zieleninę, wywar połączyć z grzybami i wywarem grzybowym. Zupę zagotować, zabielić zawiesiną z mąki i śmietany, ponownie doprowadzić do wrzenia.
Zupę podawać z makaronem.
Smacznego.
moja babcia taką właśnie gotowała, smak i zapach nie do opisania, coś wspaniałego !
OdpowiedzUsuńWtedy w całym domu pachnie grzybami, uwielbiam ten zapach. :)
UsuńSerdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html