środa, 14 stycznia 2015

Wieprzowina w sosie śliwkowo- ananasowym

Smaczne połączenie: Pyszne duszone mięso a do tego jeden z moich ulubionych sosów. Polecam Wam ten przepis, bo jest tego wart.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • szynka wieprzowa 1 kg
  • sos sojowy 3 łyżki
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • masło 3 łyżki
  • śliwki węgierki (mrożone) 400g
  • ananas z puszki 3-4 plasterki
  • oliwa z oliwek 3 łyżki

 
Sposób przygotowania:
Śliwki rozmrozić. Mięso posolić, skropić sosem sojowym (2 łyżki), wstawić na 15 minut do lodówki. Rozgrzać masło, wrzucić śliwki węgierki i pokrojone plastry ananasa. Całość smażyć kilka minut, dodać 6 łyżek wody, dusić 5 minut.
Sos mamy gotowy.

Mięso obsmażyć z obu stron na oliwie z oliwek. Przyprawić odrobiną czarnego pieprzu, podlać szklanką wody wymieszanej z łyżką sosu sojowego.
Mięso dusić do miękkości, na wolnym ogniu. Podawać z sosem owocowym.

Smacznego.



2 komentarze:

  1. dzięki za inspirację, zrobiłam w ten sposób roladę wieprzową z czosnkiem. super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.