Składniki, których będziemy potrzebować:
- brukselka mrożona 400g
- boczek wędzony 150g
- ziemniaki 6 sztuk
- cebula 2 sztuki (średniej wielkości)
- marchew 2 sztuki (duża)
- pomidory krojone w zalewie 400g (czyli 1 puszka)
- bulion mięsny (u mnie wołowy) 1 litr
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- sól
- pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności odmrażamy brukselkę, robimy to na kilka godzin przed gotowaniem zupy.
Ziemniaki i marchew myjemy, obieramy. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, zalewamy zimną wodą, żeby nie ściemniały. Marchew kroimy w półplasterki.
Do garnka, w którym planujemy gotować zupę wlewamy oliwę z oliwek i mocno podgrzewamy. Na gorący tłuszcz wrzucamy posiekany w drobną kosteczkę boczek, podsmażamy do momentu, gdy tłuszcz wytopi się z niego niemal całkowicie.
Wówczas dodajemy marchew, ziemniaki (lekko osączone z wody), cebulę pokrojoną w piórka oraz przyprawy. Wszystko razem smażymy 5 minut, następnie zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą zupę wrzucamy brukselkę.
Całość gotujemy 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy pomidory.
Zupę serwujemy z dowolnym pieczywem (grzanki, tosty, chleb razowy, itp.)
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.