środa, 28 stycznia 2015

Zimowa zupa

Konkretna, syta i rozgrzewająca- tak można określić tę zupę. Główne produkty nie są drogie, ani skomplikowane: ziemniaki, brukselka, wędzony boczek. Efekt uzyskany przy użyciu tych składników więcej niż zadowalający. Ekonomiczna zupa, która w sam raz nadaje się na takie zimowe dni, jak dzisiejszy.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • brukselka mrożona 400g
  • boczek wędzony 150g
  • ziemniaki 6 sztuk
  • cebula 2 sztuki (średniej wielkości)
  • marchew 2 sztuki (duża)
  • pomidory krojone w zalewie 400g (czyli 1 puszka)
  • bulion mięsny (u mnie wołowy) 1 litr
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności odmrażamy brukselkę, robimy to na kilka godzin przed gotowaniem zupy.
Ziemniaki i marchew myjemy, obieramy. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, zalewamy zimną wodą, żeby nie ściemniały. Marchew kroimy w półplasterki.

Do garnka, w którym planujemy gotować zupę wlewamy oliwę z oliwek i mocno podgrzewamy. Na gorący tłuszcz wrzucamy posiekany w drobną kosteczkę boczek, podsmażamy do momentu, gdy tłuszcz wytopi się z niego niemal całkowicie.
Wówczas dodajemy marchew, ziemniaki (lekko osączone z wody), cebulę pokrojoną w piórka oraz przyprawy. Wszystko razem smażymy 5 minut, następnie zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą zupę wrzucamy brukselkę.
Całość gotujemy 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy pomidory.
Zupę serwujemy z dowolnym pieczywem (grzanki, tosty, chleb razowy, itp.)

Smacznego
.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.