W dobrej jakości chruście po przeliczeniu powinno przypadać 1 żółtko na 5 dkg mąki (przepis na taki chrust tutaj).
Poniższy przepis to tak zwana wersja oszczędna, równie smaczna. Polecam!
Składniki, których będziemy potrzebować:
- mąka pszenna 40 dkg
- żółtka 5 sztuk
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- szczypta soli
- śmietana 18% 4 łyżki
- spirytus 2 łyżki
- wanilia 1 laska
- cukier puder
- olej rzepakowy do smażenia 1 litr
Sposób wykonania:
Etap 1 - zarabianie ciasta
Na stolnicę wsypać mąkę, zrobić w niej małe zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Składniki posiekać nożem, następnie dodać śmietanę, wanilię i spirytus. Dłońmi zarobić ciasto. Następnie podzielić je na części, z których każdą należy rozwałkować bardzo cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką.
Nożem wykrawać paski o szerokości 3 cm i długości 15 cm. W każdym pasku robić podłużne nacięcie, następnie jeden koniec paska przekładać przez otwór, lekko pociągając.
Etap 2 - smażenie
W dość wysokim i szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Zanim zaczniemy smażyć chrust dobrze jest wykonać próbę temperatury tłuszczu (o tym jak to zrobić podaję w tym przepisie).
Chrust, przed wrzuceniem do rondelka, omiatamy z mąki, smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron*, na rumiano. Następnie osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem.
*Do przewracania chrustu na drugą stronę najlepiej użyć długiego widelca.
Smacznego.
Ale apetyczne tylko że, troszkę póżno na takie delicje, pa pa
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
:)) pozdrawiam serdecznie
Usuń