Składniki, których będziemy potrzebować:
- cukier 2 łyżki
- drożdże 4 dkg
- jajka 1 sztuka
- śmietana 18% 2 łyżki
- mąka pszenna 25 dkg
- margaryna 15 dkg
- kakao 1 łyżka
- wiórka kokosowe 15 dkg
- białka 3 sztuki
- cukier puder 4 łyżki
Sposób wykonania:
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, cukrem i kakao. Na stolnicy przesiać mąkę, dodać margarynę i jajko.
Składniki posiekać nożem, wlać drożdże z cukrem. Zarobić ciasto i przykryć ściereczką na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy masę kokosową, czyli należy ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier puder, nadal ubijać, aż piana będzie jednolita. Do piany dodać
kokos, delikatnie wymieszać całość.
Lekko wyrośnięte ciasto rozwałkować, rozsmarować na nim masę kokosową, zawinąć jak roladę. Piec w podłużnej, wąskiej formie, w nagrzanym piekarniku.
Czas pieczenia: 50- 60 minut. Temperatura pieczenia: 180 stopni, można zmniejszyć pod koniec pieczenia do 160 stopni.
Upieczone ciasto można polać polewą czekoladową albo polukrować.
Smacznego.
Kokos po prostu kochamy, także takie ciacho raz dwa zostałoby przez nas pochłonięte :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy cieplutko
Mój mąż też taki kokosożerca :) Pozdrawiam również :)
Usuń