Składniki, których będziemy potrzebować:
- podwójna pierś z kurczaka
- papryka czerwona 1 sztuka
- papryka żółta 1 sztuka
- brzoskwinie w zalewie 3 połówki
- kiełki rzodkiewki 50g
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- sok z połowy grapefruita
- sos sojowy jasny 2 łyżki
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- świeży imbir (kawałek około 2 cm)
- chili mielone 1/2 łyżeczki
Sposób wykonania:
Najpierw należy przygotować marynatę: Wyciskamy sok z grapefruita, łączymy go z sosem sojowym, oliwą z oliwek, mielonym chili oraz utartym imbirem (wcześniej go obieramy). Całość dobrze mieszamy, aby składniki stworzyły jednolity sos.
Teraz czas przygotować mięso: Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon. Następnie mięso kroimy w paski i zalewamy przygotowaną wcześniej
marynatą. Odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
W czasie gdy mięso się marynuje, przygotowujemy potrzebne dodatki: Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne, następnie kroimy w kostkę. Brzoskwinie osączamy
z zalewy, kiełki rzodkiewki płuczemy w letniej wodzie i osączamy na sicie.
Po dwóch godzinach mięso wyjmujemy z marynaty, obsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie dodajemy paprykę, całość smażymy 3- 4 minuty, po czym
zalewamy marynatą i dusimy pod przykryciem 10 minut. Po 5 minutach dokładamy kiełki rzodkiewki.
Gotowe mięso podajemy z ryżem na sypko i oczywiście obowiązkowo z kawałkiem brzoskwini.
Smacznego.
Jak tak czytam Twój przepis, to mi się przypomniało, że warto by było posadzić w końcu kiełki ;-)
OdpowiedzUsuńsłusznie :))
Usuń