Z podanych składników wyjdą dwie konkretne lub trzy mniejsze porcje.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- podwójna pierś z kurczaka
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- papryka czerwona świeża 2 sztuki
- cebula 2 sztuki
- czosnek 4 ząbki
- sól
- pieprz czarny mielony
- ryż biały 200g
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- groszek zielony mrożony 2 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- białe wino (wytrawne) 1 szklanka
- woda 2 szklanki
- suszone oregano 1/2 łyżeczki
- sól
Sposób wykonania:
Mięso i paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Na oliwie obsmażamy mięso (5 minut), dodajemy pokrojone warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem.
Całość dusimy pod przykryciem przez 10 minut, podajemy z ryżem.
Przygotowanie ryżu:
Ryż podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, wlewamy wodę, wino. Całość solimy, doprawiamy oregano i gotujemy pod przykryciem.
Czas gotowania to 25 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy groszek.
Ugotowany ryż przekładamy do foremek (u mnie filiżanki do kawy), odstawiamy na 2 minuty, następnie delikatnie odwracamy je do góry dnem, tak aby ryż zachował odpowiedni kształt.
Smacznego.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńWygląda odlotowo!!! Od razu zgłodniałam:) I tak mi się u ciebie podoba, że zostanę tu na dłużej :D Pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńZapraszam Beatko, rozgość się :))
UsuńSmacznie, zdrowo i jeszcze kolorowo - podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
Usuń