Składniki, których będziemy potrzebować:
- śledzie solone matias 1.2 kg
- por 1 sztuka
- jabłko 1 sztuka
- pieczarki marynowane 400g
- cebula marynowana (przepis tutaj) 150g
- majonez 2 łyżki
- śmietana 18% 3 łyżki
Dzień przed zrobieniem sałatki śledzie zalewamy wodą, w niej powinny poleżeć 24 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, śledzie kroimy na kawałki o szerokości 2 cm. Pieczarki osączamy z zalewy, kroimy na ćwiartki. Pora myjemy, kroimy w plasterki lub półplasterki, wrzucamy na sito, przelewamy wrząca wodą (będzie mniej ostry), pozostawiamy do wystudzenia. W misce łączymy śledzie, pieczarki, cebulę i wystudzonego pora. Dodajemy śmietanę i majonez, mieszamy całość. Teraz obieramy jabłko, ucieramy go wprost do sałatki i szybko mieszamy, aby jabłko nie zdążyło ściemnieć.
Smacznego.
Ciekawe połączenie smaków. Bardzo mi się podoba pomysł na dodanie pieczarek marynowanych do śledzików.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Bardzo lubimy pieczarki, więc jakoś tak naturalnie wyszło. :)
Usuń