czwartek, 19 lutego 2015

Sałatka śledziowa z pieczarkami

Przepis na pyszną sałatkę śledziową z porem wypatrzyłam na blogu Beatki, ale nieco go zmodyfikowałam. Śledzie doskonale sprawdzają się jako główny składnik sałatek. Można je zestawić niemal ze wszystkim. Smakują nam na słono, na słodko, we wszelkiego rodzaju zalewach korzennych. Dzisiaj połączyłam je z marynowanymi pieczarkami i porem. Jest to dla mnie zdecydowanie jedno z lepszych zestawień smakowych. Polecam!

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • śledzie solone matias 1.2 kg
  • por 1 sztuka
  • jabłko 1 sztuka
  • pieczarki marynowane 400g
  • cebula marynowana (przepis tutaj) 150g
  • majonez 2 łyżki
  • śmietana 18% 3 łyżki
Sposób wykonania:
Dzień przed zrobieniem sałatki śledzie zalewamy wodą, w niej powinny poleżeć 24 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, śledzie kroimy na kawałki o szerokości 2 cm. Pieczarki osączamy z zalewy, kroimy na ćwiartki. Pora myjemy, kroimy w plasterki lub półplasterki, wrzucamy na sito, przelewamy wrząca wodą (będzie mniej ostry), pozostawiamy do wystudzenia. W misce łączymy śledzie, pieczarki, cebulę i wystudzonego pora. Dodajemy śmietanę i majonez, mieszamy całość. Teraz obieramy jabłko, ucieramy go wprost do sałatki i szybko mieszamy, aby jabłko nie zdążyło ściemnieć.


Smacznego.




2 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie smaków. Bardzo mi się podoba pomysł na dodanie pieczarek marynowanych do śledzików.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Bardzo lubimy pieczarki, więc jakoś tak naturalnie wyszło. :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.