Składniki, których będziemy potrzebować:
- podudzia z kurczaka 3 sztuki
- serek kanapkowy naturalny 100g
- ser pleśniowy Camembert po 1 plasterku do każdego podudzia
- czosnek 3 ząbki
- sól
- pieprz czarny mielony
- papryka czerwona mielona
- mielona kurkuma
- jogurt naturalny 3 łyżki
- ser biały półtłusty 150g
- czosnek 1 ząbek
- ogórek świeży 1/2 sztuki
- sól
Sposób wykonania:
Mięso myjemy, osuszmy, lekko solimy i odstawiamy na chwilę.
Zabieramy się za nadzienie do kurczaka: Serek kanapkowy solimy, dodajemy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy na jednolitą masę.
Teraz bierzemy nasze podudzia i kolejno w każdym z nich (za pomocą noża) podważamy skórkę, jednocześnie nakładając pod nią farsz serowy. Powinno wejść około łyżki farszu do każdej porcji mięsa. Dodatkowo pod skórkę wkładamy ser pleśniowy.
Podudzia oprószamy pieprzem, mieloną papryką, kurkumą i układamy na blaszce (najlepiej użyć tej z wyposażenia piekarnika) wyłożonej folią aluminiową.
Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po 30 minutach można zmniejszyć temperaturę na 160 stopni.
Po włożeniu mięsa do piekarnika zabieramy się za przygotowanie sosu:
Ogórka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, solimy, odstawiamy na kilka minut, aby puścił wodę. Jogurt ucieramy z serem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i odciśniętego z wody ogórka. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą.
Smacznego.
Oj Beatko narobiłaś smaka
OdpowiedzUsuńJest pyszny, mnie zwłaszcza ten ser pleśniowy spasował :))
UsuńBardzo fajny pomysł, lubię takie niespodzianki:)
OdpowiedzUsuńMuszę coś kombinować, żeby kurczak nie był nudny :P
UsuńIntrygująca nazwa :) Pomysł rewelacyjny!!!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńMniam, pyszne musiały być :)
OdpowiedzUsuńByły :)) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń