Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto drożdżowe:
- mąka pszenna 1/2 kg
- drożdże 4 dkg
- cukier 1 łyżeczka
- szklanka mleka
- margaryna 10 dkg
- żółtka 2 sztuka
- jajko 1 sztuka
- sól
- kapusta kiszona 30 dkg
- tuńczyk w sosie własnym 150g
- cebula 1/2 sztuki
- sól
- pieprz czarny mielony
- białko z jednego jajka
- czerwona mielona papryka
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto drożdżowe: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier i część mąki. Sporządzamy zaczyn, który następnie odstawiamy do wyrośnięcia.
Do dojrzałego zaczynu dodajemy żółtka, jajko, sól i resztę mąki. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, w trakcie dodajemy jeszcze roztopioną margarynę. Gotowe, wyrobione ciasto ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie zabieramy się za farsz rybno- kapuściany: Kapustę drobno siekamy, tuńczyka osączamy z zalewy, cebulę kroimy w kostkę, szklimy na patelni. Następnie wszystkie składniki naszego farszu łączymy ze sobą, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy ciasto podwoiło już swą objętość, delikatnie wykładamy je na stolnicę, wałkujemy i układamy na nim farsz. Całość zwijamy w wałek, zlepiamy boki ciasta.
Kulebiak układamy na blasze, smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy mieloną papryką,nakłuwamy ciasto w kilku miejscach, aby nie pękało.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni około godziny.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.